Thursday, February 12, 2015

Backpacker kah aku?


Menurut wikipedia, maksud sebenar backpacker adalah:

Backpacking is a form of low-cost, independent international travel. It includes the use of a backpack that is easily carried for long distances or long periods of time; the use of public transport; inexpensive lodging such as youth hostels; a longer duration of the trip when compared with conventional vacations; and an interest in meeting the locals as well as seeing the sights. It is typically associated with young adults who generally have fewer obligations and thus more time to travel.

Backpackers typically are price-conscious but due to the length of time they spend in particular countries many services and the economy as a whole benefit. Backpacking may include wilderness adventures, local travel and travel to nearby counties while working from the country in which they are based.




Backpacking is another world. A world of no schedules, new friends every day, freedom, festivals, love, fun, extreme adventures and doing whatever the hell takes your fancy that day. But even if you start your backpacking adventure as a normal person, as the weeks turn to months I can guarantee you’ll start to become… A REAL BACKPACKER. You’ll feel it happening as you tick off more of this list (sumber blog.hostelbookers.com)



How did you score?
Score 1-5? You’re just on a little holiday, awww hope you’re having fun!

6-11? I think I can smell you from here, I bet you left home about six weeks ago right?

12-16? Definitely approaching Real Backpackers status, but you’re just a little too generous with the £$€ and if you haven’t bungee jumped, go do it now!

17-21? I am so PROUD! Well done my little backpacking cherub. You are a Real Backpacker with dreads, bracelets, friends from around the world and no care for a life without travelling. Applaud yourself, and get a tattoo to mark this momentous occasion.


How did I scored?  Ish.. malu nak cakap markah aku


Cerita aku

Korang backpacker ke? Aku mengaku aku belum layak masuk dalam group backpacker.  Kalau layak memanglah nak sebab kata forumers, kau cool kalau kau dah jadi backpacker. 

Aku panggil diri aku traveller.    Aku juga bukan tourist sebab cubaan pertama sebagai tourist macam tak masuk dengan jiwa dan poket comot aku. 

Macam-macam pendapat yang aku pernah dengar pasal title backpacker.  Ada yang masuk akal, ada jugak yang tak masuk akal.  Ada satu online discussion (among Malaysian) yang katanya kau tak layak di panggil backpacker sehinggalah kau ke Krabi.  Huh, ada gitu.  Kalau gitu aku memang gagal lah sebab aku memang belum sampai ke Krabi.

Kisahnya aku baru beli backpack baru December lepas sebagai preparation untuk trip ke Bangkok yang lepas dan paling penting untuk coming trip April depan.  Itu sebab aku terpikir pasal status backpacker.  Backpack sudah ada, rasa teringin nak cuba travel style backpacker sejati.  Bukan tak pernah cuba sebelum ni tapi rasanya kalau ambik test mesti pegawai peperiksaan bagi aku markah gagal.  Banyak syarat aku gagal. 

Backpack pertama aku beli kira-kira 10 tahun lepas sebab begitu teringin nak berbackpack. Siapa tak nak jadi cool kan. Dulu masa aku beli Deuter 40+10L comfort,  hati cukup berbunga-bunga.  Masa tu baru graduate, duit sangat ciput dan beli  bag yang kos dia 1/3 gaji aku memanglah satu benda yang sangat besar. Dengan backpack Deuter itulah aku berjaya ke Taman Negara, Tioman dan Perhentian.  Dengan bag dueter itulah juga aku duduk di penginapan yang berbagai jenis, dari khemah hinggalah bilik store mahupun budget hotel.  Macam dah layak di panggil backpacker kan.  Tapi belum cukup.  Kalau ikut wikipedia  aku masih gagal dalam banyak sudut.  Itu belum cakap pasal trip-trip selepas tu yang tak guna pengangkutan awam dan baju cuma di isi di dalam beg plastik dan sekali-sekali merewardkan diri untuk tidur di hotel 4 bintang.  

 

Aku buat analisis sikit hujung minggu lepas.  10 sebab kenapa aku gagal.  Antaranya

Point 1
Backpacking is an extremely social experience.  Backpackers stay in cheap hostels which are full of other travelers.  Once you've made some friends you get to hang around with them until you or they move on to the next destination. Sometimes this is for a few days, sometimes it's a few weeks. At other times you'll travel with them for a while. Your social relationships tend to be shorter, but more intense, compared to back home. Once you arrive at the next location the process starts over again. (sumber succeedsocially.com)

Aku wish aku ni peramah dan ada social skill yang bagus.  But I don't.  Cukup-cukup makan aje.  Enough untuk bertegur sapa dan start light conversation tapi tak cukup untuk hang around dan berparti dengan kawan baru.  


Backpacker test: Moderately GAGAL


Point 2
Try not to fill your pack with too much junk (sumber   succeedsocially.com)  and A loaded backpack should weight no more than 25% of a person's weight (sumber wikipedia)

Masa bujang selalunya walaupun travel dengan backpack, aku masih ada bawak berbagai mak nenek sampingan.  Aku memang jenis tak pandai nak bawak 2,3 helai baju untuk pakai berkali-kali sepanjang seminggu atau 4,5 helai untuk 2 minggu.  Walaupun aku tahu boleh di cuci tapi ada suara-suara jahat dalam hati menyuruh aku bawak lebih sikit.  Manalah tahu tak sempat cuci.  Manalah tahu tak sempat kering.  Manalah tahu tak bersih nanti.  Yang lebih sikit akhirnya jadi lebih banyak.  Yang sepatutnya ngam-ngam akhirnya jadi terlebih bila balik esok.  Saiko.

Bila dah bekeluarga, kitaorang ada juga bawak backpack semasa travel tapi banyaklah beg sampingannya.  Yang beroda dua, yang beroda 4.  Mananya tidak, suara-suara jahat macam kan nanti bila sampai destinasi tak sempat nak beli pampers.  Itu belum lagi bab baby formula yang berpack-pack.  Manalah cukup satu backpack 50L aku nak isi 3 orang punya keperluan.

Backpacker test:  GAGAL


Point 3
Backpackers want to experience the "real" destination rather than the packaged version often associated with mass tourism, which has led to the assertion that backpackers are anti-tourist (sumber wikipedia)

Aku biasanya ke satu-satu tempat mesti tuju ke tourism area sebab bagi aku itulah real destination dan real purpose kenapa aku pergi.  Skip Tanah Lot jika ke Bali?  Atau skip Paris kalau ke France kerana Paris hanya untuk tourist?  Tempat yang popular biasanya ada sebab dia sendiri kenapa dia popular.  Aku tak akan skip Tanah Lot kalau aku ke Bali buat kali pertama.

Backpacker test:  GAGAL


Point 4
Backpackers usually think that they are about as “local” as you can get without actually being local (Sumber  www.dangerous-business.com)

Aku biasanya  try travel like local atau sekurang-kurang menanya diri aku kalau aku orang local apa yang aku akan buat untuk jimat expenses.  Aku makan kat tempat-tempat less tourist (kes nak jimat pun ada).  Aku suka market dan walaupun tak beli aku suka pergi market untuk tengok local lifestyle. Aku bukan kaki shopping & jarang sekali shopping like a rich tourist.  

Backpacker test:  Mungkin aku lulus


 Point 5 
 Backpacking is perceived as being more than a holiday, but a means of education (sumber wikipedia)

Aku rasa travelling itself is an education.  Aku belajar dari setiap trip.  Belajar tentang kehidupan dan belajar bersyukur dengan rahmat Allah. 

Backpacker test:  Mungkin aku lulus


Point 6  
Backpackers are searching for experiences (Sumber dangerous-business.com) 

Betul, aku mencari experience setiap kali aku travel tapi sejujurnya aku belum lagi sampai ke tahap maksimum.  Aku belum pernah hitch hike.  Aku belum pernah couchsurfing. Aku belum pernah hiking dan camping di negara luar.  Aku teringin nak buat itu semua.  Mungkin satu hari aku akan buat dan mungkin juga aku tak akan berjaya buat sampai bila-bila.    

Backpacker test:  Mungkin aku gagal

 
Point 7  
Backpack flag. 

Praktis kebiasaan backpacker.  Bukan kegemaran aku tapi aku hormat pada sesiapa yang decide nak pamirkan sticker flag negara yang dia dah pergi.  Masing-masing punya cara tapi aku kurang minat.

Backpacker test:  Gagal 


Point 8  
Spontaneous in making plan

Praktis kebiasaan backpacker.  Aku terbalik.  Aku suka plan sebab aku tahu tak ada masa yang banyak seperti backpacker.  Aku tulis segala-gala sebelum pergi dan jarang sekali pergi tanpa bekal iternaries. The worst plan masa  trip ke London tanpa iternary yang tetap tapi aku dah list siap-siap attractions dan decide masa kat sana. Selainnya, semua ada dalam iternaries, siap dengan back up plan kalau ada halangan untuk plan utama.

Backpacker test:  Gagal 


Point 9 
A longer duration of the trip when compared with conventional vacations (wikipedia)

Sebetulnya aku belum pernah berkesempatan nak travel lama.  Reason utama kekangan ekonomi dan cuti.  Paling lama aku travel 23 hari.  Kalau tanya aku apa yang aku menyesal dalam hidup, satunya adalah aku tak berbackpack selepas aku graduate.  Itu sepatutnya yang aku buat sebelum menjejakkan kaki ke alam pekerjaan tapi mungkin sebab kurang pendedahan aku tak terfikir.  Idak kalu, boleh lah travel lama sikit & buat part time bila duit habis (aku kerja part time semasa belajar untuk tampung kos sara hidup di KL makanya adalah sikit-sikit duit dalam tangan).  Maklumlah aku ni orang kampung.  Dunia aku selain dari sekolah dan universiti, cumalah kampung aku.  Aku pulak dari dari keluarga yang tak pandang travel sebagai keperluan, makanya aku tak ter motivate.  Aku patut simpan duit yang dari gaji kerja part time untuk travel dan hitch hike.  


Point 10 
Backpacker tend to be younger (www.dangerous-business.com)

Haha.  Sebab kecuaian di point 9, aku sekarang dah terlambat nak penuhi Point 10.  Tapi on the positive side, aku decide nak tak setuju dengan point ni sebab.. aku plan nak berbackpack bila aku retire esok-esok.  Harap-harap masih kuatlah nak galas backpack yang mengandungi 25% berat isi compare dengan berat badan aku.  Aku pernah suarakan isi hati pada Encik D pasal ni.  Encik D memandang aku cukup sinis :). 

 Kata aku: Jangan mengalah sebelum tiba masanya.  Itu pesan arwah abah aku


 Sumber www.maion.com

 

9 comments:

  1. Score aku hanyalah 2 hahahaha... yup i know aku bukan backpacker

    ReplyDelete
  2. bab kerabi tu mmg tak boleh blah hahaha! aku pun tak penah sampai krabi lagi tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku ingat aku sorang je lagi belum oergi krabi. Hahaha

      Delete
  3. Saya awal-awal lagi tak cukup syarat jadi backpacker pun. Beg galas pun pakai beg Fossil yang kecil tu. Lepas tu heret la satu luggage. Tak larat nak pikul beg-beg besar sebab badan kecil :p
    Takut bila pikul beg berat, jatuh terlentang macam kura-kura terbalik. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. samalah kita Siti. Aku setiap kali travel Encik D yang jadi tukang pikul beg.

      Delete
  4. saya memang fail sebagai backpacker hehe...selalu jugak acah2 nak jadi backpacker, tapi dengan diri yag tak berapa tahan nak dok hostel, malas nak pening fikir pasal public transport,selalu overpacking dll
    tak kisahlah pasal label kan...yg penting tujuan/misi utk travel tu..hagituh..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzuchan,
      Paling teruk aku pernah duduk bilik store sebuah chalet. Aku tak cerewet asalkan bersih dan ada tempat mandi. Hostel sepanjang hidup baru sekali, di Oslo. Not too bad dan kitchen dia pun gila bagus. Lain dari yang di Asia. Tapi aku setuju, semua tu tak penting.. yang penting tujuan & apa yang kita belajar dari trip.

      Delete