Sunday, January 25, 2015

Norway Winter 2011 _ 48 jam di Oslo (d1)


Post pengenalan Oslo klik Oslo introduction


48 jam di Oslo - Hari pertama
Hop-on/hop-off Oslo boat 


Highly recommend bagi yang ada hajat nak visit Oslo.  Bagus untuk memulakan aktiviti di Oslo sebab selain boleh teroka fiord (orang Norway eja fjords) dan pulau-pulau di Oslo, juga boleh tengok bangunan-bangunan yang menarik di tepi fjords dan boleh plan apa yang nak dilawati kemudiannya.  Bot dia pun menarik dan siap ada indoor cafe.  Ada seat dan juga ada deck kalau nak tengok scenery.  

Since aku pergi masa sejuk yang mengigit kulit, kerja kitaorang keluar masuk antara cafe dengan deck berkali-kali.  Walaupun diaorang bekalkan selimut untuk cover sejuk, aku masih tak boleh nak sesuaikan diri sepenuhnya.  

Tambang free dengan 72 hours Oslo pass tapi kalau tak ada Oslo Pass, tambang dia 190 NOK (tahun 2011).  Even dengan 190 NOK aku rasa masih berbaloi untuk naik.


1. Hop-on/hop-off boat; boleh naik turun selagi terdaya sepanjang hari.  
Tempoh penggunaan  tiket adalah 1 hari.

Atas deck

Highlight dari hop on hop off boat

Oslo Opera house 

The Norwegian National Opera dan ballet.  Bangunan yang sangat modern dan jadi kebanggaan orang tempatan.  Aku mulanya plan nak turun on the way balik tapi tak sempat.  Ralat jugak sebab interior bangunan ni pun cantik kata google image.

Opera house dari bot. 

Akershus Fortress 

Akershus mula dibina pada tahun 1290 untuk protect Oslo dari serangan musuh dan kemudiannya di gunakan sebagai penjara.  Salah satu dari highlight di Oslo (sumber wikipedia).  Ini pun aku ralat sebab tak sempat nak pergi.  Kalau aku stay 3 hari, pasti aku pergi ke sini.  Kata orang dia cantik.

Medieval fortress, Akershus dari atas bot. 


 Akershus dari jauh

Inilah Oslo dari fjord


 Sepanjang cruise boleh nampak banyak private boat parking. 


 Inilah imej Norway.  Fjords and fortress

Fram Museum

Fram Museum boleh di lawat melalui jalan air (hop-on/hop-off boat).  Fram Museum letak di Pulau Bygdoy.  Selain boat, boleh juga naik ferry (Ferry no 91) ke pulau ni dan sambung naik bas no 30. 

Fram museum adalah pasal expedisi ke North and South pole yang mana orang pertama yang sampai adalah orang Norway.  Norwegian sangat bangga dengan status tu.   2011 merupakan tahun ke 100 sambutan anniversary expediation dan seminggu sebelum kitaorang sampai ada sambutan besar-besaran di Oslo.

Admission tanpa Oslo pass 100 NOK dan free kalau dengan Oslo pass.

Selain dari Fram Museum ada jugak lagi beberapa lagi museum lain di sekitar sini Viking Ship Museum, Kon-Tiki dan Holocaust Museum.  Aku cuma sempat jengok ke Viking Ship Museum dan Kon-Tiki.  Itupun touch and go aje sebab hari dah petang. 


 Monument ahli penjelahanan ke Norwegian Pole yang pertama
 Sebahagian kapal yang di gunakan pada tahun 1911 dulu masih wujud 
dan sebahagian yang dah rosak di gantikan


Nobel Peace Centre  

Kitaorang sempat pergi ke Nobel Peace Centre.  Rasanya semua orang pun tahu pasal Nobel Peace Centre.  Di sinilah setiap tahun event memberi award di adakan.  Aku tak sempat nak merayau lama sebab kebetulan baby SJ meragam.   Entrace fee dengan Oslo pass free dan tanpa Oslo pass NOK90.


Hi je yang sempat tangkap di ruang pameran.  Then adalah jengok2 di ruang 
pameran utama tapi rushing terus tak ada gambar


Oslo Jule market

Juga sempat singgah di Oslo Jule market yang letaknya betul-betul di tengah bandar (berhampiran dengan Hard Rock cafe dan ice skating rink. 
Local made.  Corak, trademark scandinavian.


Lagi local made items


Ada jual moose burger.. moose pada Norwegian macam Harimau pada Malaya


Ice skating rink

Masa aku pergi Oslo, snow kat sana belum betul-betul tebal.  Ramai parents end up bawak anak main Ice skating di sini.  Oslo City Hall

Iconic building in OsloOslo downtown

Kitaorang banyak merayau di downtown area sepanjang 2 hari kat sana.  Since kitaorang boleh naik unlimeted public transport, so kitaorang pergunakan sepenuhnya.  Sabtu kedai buka sampai pukul 8, 9 tapi ahad hampir semua kedai tutup.  Sebuah bandaraya yang sistematik dan bersih. 
oslo downtown

Kitaorang menutupi hari pertama dengan tengok busking. Aku memang addict dengan street performance

Bersambung..

No comments:

Post a Comment